Att driva en lanthandel förutsätter ett visst affärssinne, driv och tålamod. Lika viktigt är de sociala färdigheterna, att möta kunderna och ge en bra service.
Alla dessa ting möts i Smedby lanthandel, som sedan i januari 2018 fått en ny ansvarig i Åke Söderqvist.
– Det har blivit ett sätt att leva, säger Åke, som gjort en helomvändning i sitt liv. Mitt mål är att skapa ett stabilt och välmående företag. Då kan kunderna vara trygga med att det finns en butik här i många år framöver.

Husby ligger ett par mil utanför Hedemora, precis intill den slingrande Dalälven. Själva navet för denna vackra bygd är Smedby där skolan (upp till årskurs 6) och butiken utgör själva livsnerven. Totalt finns runt 300 hushåll i närmiljön.
– Om skolan eller butiken skulle stänga ned, ja det hade varit en katastrof för invånarna i bygden.

Åke Söderqvist lämnade Falun år 2011 och valde att börja ett nytt liv, tillsammans med sin fru. De sökte sig till landet och Husby, för de vackra miljöerna, naturen, lugnet, människorna.
– Numera finns inga hus till salu här. Det ligger i tiden att söka sig bort från större städer. Det här är en fantastisk miljö att leva i, med en väldigt fin gemenskap.
Nu, åtta år senare, kan han betrakta sitt livsval med lite perspektiv. Då fanns det inte på kartan att ta över en lanthandel, detta efter en mångårig och framgångsrik resa som chef i statlig förvaltning.
– Jag gillar utmaningar, och det här var något jag ville göra för att få butiken på fötter.

Lokala krafter i samverkan
Den som kan sin historia vet att butiken tvingades stänga ned under hösten 2010, verksamheten bar sig inte. Då hade den tidigare ägaren drivit butiken i tio år. I mars 2011, efter ett halvår, återuppstod butiken efter att ett fastighetsbolag bildats, där Husbys invånare fick möjlighet att köpa aktier och på så vis stötta och rädda sin butik. En ny lokal kraft kom in i Annika Frank, en driven kvinna med service och handel i blodet. Annika fick hyra lokalen av fastighetsbolaget.
En stabilare verksamhet sköt fart, där Annika drog ett tungt lass med öppet sju dagar i veckan. Till slut kom dagen då Annika sa ”nej, nu räcker det, någon annan får ta över”.

Åke antog denna utmaning, och berättar om ett intensivt och lärorikt första år som lanthandlare.
– Det första halvåret arbetade jag själv, tillsammans med en praktikant. Det var tufft med många rutinmässiga saker jag inte kunde något om, som varubeställningar, och hur mycket man skulle ta hem. Men jag ville lära mig, och jag fick ny energi varje dag av alla glada kunder som kom in och berättade hur viktigt det var med en butik i byn. Jag har haft en stor fördel i mina kunskaper om hur stora myndigheter jobbar, och jag vet hur man ska förhandla. Jag hade Annika som bollplank hela tiden, och efter ett halvår var hon beredd att kliva in i verksamheten igen. Det är en förmån att få jobba med en så erfaren person som Annika. Och jag har gått från att jobba 80 timmar i veckan till 45, det är en viss skillnad.

Och den starka, lokala kraften finns förstås kvar.
– Idag har vi 100-150 bybor som investerat i den här butiken, säger Åke. Det visar styrkan och betydelsen av att ha en butik i närmiljön.

Åke driver en butik som ifjol hade en omsättning på cirka 7 Mkr, och 2019 bör kunna bli ännu något bättre. Utmaningen är självklar, att erbjuda ett så bra sortiment som möjligt, och försöka få pendlarna, från tätorter som Falun, Hedemora och Borlänge, att istället göra sina inköp på hemmaplan i Husby.
– Kikar jag på fjolåret så konstaterar jag att vi hade en bra sommar, och att det lite överraskande fortsatte att gå bra under hösten. Det skiljde bara marginella summor mellan bästa och sämsta veckan. Det innevarande året har också börjat bra. I grunden finns en stark köptrohet, och det är vi väldigt tacksamma för. Det skapar en viktig trygghet.

För första gången på decennier stod butiken som värd för en julmarknad i byn där flera olika lokala aktörer närvarade, det var 30 år sedan en liknande marknad anordnats i byn. Resultatet blev att 3-400 personer kom och när dagen var summerad kunde Åke räkna in en merförsäljning på cirka 10 000 kronor för butiken.
Kreativiteten stannar inte där. Butiken äger en äventyrsgolfbana strax intill, precis intill Dalälven. Planen är att rusta upp banan och därmed skapa ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Små, stabila intäkter som kan göra stor skillnad över tid.
– Det är i det lokala som kraften finns, det är samma sak med maten, lösningen är att äta sådant som finns nära där vi bor, utifrån årstiden. Det här med att flyga in varor från hela världen är inte så bra för vår planet.

Åke och Annika har gjort och gör ett stort jobb med sin butik. Och de kämpar vidare, väl medvetna om butikens betydelse, som mötesplats, över generationsgränserna.
– Vi är ett nav i byn och gör skillnad för alla invånare. Nu ska vi jobba vidare och få Smedby lanthandel att bli ett välmående företag.