Det har gått ett år sedan John Viklund tog över Tempobutiken i Linghed, och vilken lycklig resa det varit. Omsättningen har stadigt ökat, och allt fler i byn med omnejd verkar ha förstått värdena i att handla lokalt och nära, för byns bästa.
– Jag gillar att ha mål i mitt arbete, säger John, det driver mig till att göra mitt allra bästa.

Det är ett vackert, öppet landskap, som omgärdar samhället med de cirka 650 bofasta invånarna. Linghed är landsbygd i sin bästa, och mest positiva bemärkelse. John pratar med stolthet om den by som även blev hans hemvist för en tid sedan, om skolan som har växtvärk och byggts på med flera moduler, om den positiva inflyttningen – som bara bromsas av för få lediga husobjekt – samt alla fritidsboenden som gjort sommaren till en av de bättre på länge.
– Jag och min sambo flyttade hit när vi tog över mina föräldrars skogs- och jordbruksfastighet. Jag hade inga planer på att bli butikschef för lanthandeln i byn, men efter ett besök i butiken kunde jag se vilken potential det fanns. Sen gick det snabbt.

Hans första, brutna räkenskapsår, kan nu summeras.
– Butiken har legat stadigt på 5,9 miljoner i omsättning på senare år. Vi ville upp fem procent i omsättning, det blev nästan tio procent istället. Det är förstås jätteskoj.
John konstaterar ödmjukt att det är en mix av olika saker som byggt framgången.
– Jag försöker alltid göra mitt bästa för kunden, men för att lyckas krävs förstås mer än att vara artig och serviceinriktad. Vi har gjort om en del i butiken, mallat och flyttat om i hyllorna. Och det är viktigt att det kommer in nya varor, att man ser att det händer saker. Sen försöker vi ha ett lyssnande öra, vill kunder att vi tar hem speciella varor så försöker vi lösa det.

John är även aktiv på sociala medier, där han fått en bra utväxling på Facebook.
– Det är ett bra sätt att nå ut, gratis dessutom. Jag kör bland annat lite tävlingar, det har gett bra resultat. Våra följare ökar hela tiden, just nu är det runt 600. Men det gäller att nå rätt följare, de som finns i närheten, de som redan är, eller kan bli kunder. Något inlägg i veckan är målet.

Lokalt engagemang
– Jag tycker att det är viktigt att det ska kännas naturligt att handla hos oss, det ska inte vara så att kunderna kommer hit bara för att vi ska överleva. Jag vill att de ska handla i butiken för att det är bra, det vi erbjuder. Och vi har en princip att sälja ut sånt som inte säljer. Butiken har också en tre-dagars matkasse med recept som hämtas i butiken, den servicen har funnits i några år, samt att vi har lite catering och smörgåstårta.

John, med sina kollegor Birgitta och Susanne, har fått se hur familjerna i Linghed i allt högre grad hittat till butiken.
– De verkar ha insett vikten av att vi finns, många kan cykla eller gå. Vår butik är en samlingsplats.
John är förstås medveten om den hårde konkurrens som finns, från tre håll. Större butiker finns i Svärdsjö, Enviken och inne i centrala Falun, som ligger ett 25-tal kilometer bort.
– Det går inte att stirra sig blind på vad andra butiker gör, det viktigaste är att vi själva försöker bli så bra som möjligt. Jag tycker att de egna målen är viktigast, det ger energi i vardagen, att göra en bra butik bättre. Ett mått på detta är att omsättningen ökar, men också att kunderna spontant säger att butiken och sortimentet utvecklas.

Den lokala maten är också viktig, det gäller att tänka ett steg till som John uttrycker det.
– Självklart har lokala matvaror sin givna plats i butiken, som korv, fisk, färdig mat, med mera. Vi säljer också en del grönsaker, tomat och gurka, som jag och min sambo odlat hemma på vår gård.

Hösten innehåller två stora, spännande nyheter i butiken. Nya moderna hyllsystem ska upp, samt att kylarna ska bytas ut, stora investeringar som blivit möjliga tack vare investeringsstöd från Länsstyrelsen.
– De gamla hyllorna är från 1960-70-talen. Nu blir det fräschare och lättare att exponera varorna, man handlar lite med ögat. Och de nya kylarna blir jättebra. Givetvis bidrar det här ytterligare till vår butiks attraktionskraft.

John har visionen klar för framtiden.
– Nästa mål är att vi når upp till sju miljoner i omsättning. Jag säger det igen, det är viktigt att ha mål och strävan med vad man gör. Det här med omsättningen tjänar ett högre syfte. Ju mer vi omsätter, ju mer får vi över. Det är en strategi för att vara trygg och säkra butiken, för Lingheds bästa, i framtiden.