Lanthandeln engagerar i Skattungbyn
I Skattungbyn är det många ideella krafter som samlas för att få den dagliga verksamheten att snurra.
Vad spelar det för roll om byn är liten, när hjärtat för lanthandeln är desto större?
– Det är roligt att möta människor varje dag, säger Nicklas Östberg och Nina Lindunger. Det är positivt att vi lyckats utveckla vår butik och göra förändringar hela tiden. Ingenting är omöjligt.

Skattungbyn ligger 17 kilometer nordost om Orsa. Byn ligger vackert placerad på sluttningen ner mot Ore älv, med utsikt över de stora och djupa skogarna. I runda tal 350 personer, fördelat på 170 hushåll, har sin hemvist just här. Några samhällsfunktioner får anses ha en större betydelse än andra, som skolan, dagiset och byns stolta lanthandel, som funnits sedan 1980-talet. Butiken drevs i privat regi under några tidiga år, med blandad framgång. När en nedläggning kom på tal 1994 samlade byn ihop sig och bildade en ekonomisk förening. Åren har gått, och det bärande grundfundamentet, ett starkt lokalt engagemang finns kvar.
– Det är en väldigt bra sak att butiken är medlemsägd, säger Nicklas. Vi har idag ett 30-tal personer som hjälper oss med det praktiska, allt ifrån att plocka varor, ta hand om emballage på lagret, till att plantera blommor och hjälpa till vid olika evenemang och aktiviteter. Vi har även en väl fungerande styrelse. Dessutom kan vi, tack vare detta lagarbete, frigöra tid och erbjuda olika tjänster. Vi levererar varor till ett gruppboende varje vecka och vi har ett samarbete med Orsa kommun där pensionärer skrivna i kommunen kan ringa till oss i butiken och beställa varor, för att sen få det utkört av någon av de frivilliga.
Nina har arbetat i butiken länge, ända sedan 1989. Hon trivs med alla dagliga möten, och är väl medveten om vad butiken betyder för byn och alla människor.
– Skattungbyn är en levande by, och vår butik gör skillnad, man får allt på nära håll. Hit kommer människor för att handla, ta en kaffe på vårt café och umgås. Dessutom är vi ombud för apotek, systembolag, tips och trav. Och vi har ett flertal olika evenemang som engagerar byn, året runt. Skattungbyn är en plats med ett brett utbud av aktiviteter, inte minst inom kultur, hantverk och odling. Byn är dessutom väldigt populär som utflyktsmål med gäststugor nära natur och fiske. Under somrarna ökar antalet hushåll till 240 då alla sommarboende kommer. Vi är stolta över den här byn. Och vår roll i helheten är viktig, människor behöver en affär på nära håll.

En levande by
Utmaningarna som lanthandeln har är de vanliga, det vill säga att det är tuff konkurrens med större matvarubutiker och köpcentrum, i det här fallet i Mora. Nicklas och Nina säger att många närboende väljer att handla där, i synnerhet på fredagar när de är på väg hem från jobbet, eller när de vill göra en utflykt och passar på att handla samtidigt.
– Jag tycker vi har ett stort utbud av varor i vår egen butik, säger Nicklas, vi vill förstås att fler ska välja oss. Vi är en del av Axfood, en så kallad oprofilerad Tempobutik och går under deras butiksstruktur. Noterbart är att vi säljer mer ekologiskt än vad många andra butiker gör. Det har bland annat att göra med att vi i byn har något som heter ”Skattunge-kursen”, en ett-årig utbildning i resursbevarande levnadsstil, vilket gör att andelen ekologiskt medvetna människor är stor.

Nu väntar snart den bästa tiden på året för lanthandeln i Skattungbyn, sommaren.
– Högsäsongen drar igång till midsommarveckan. Den bär upp resten av året. Redan i början av juni anordnar vi en vårmarknad som är väldigt populär, senare i höst kör vi även en höstmarknad. Alla evenemang i byn är jätteviktiga, dit ska även ett traditionellt sångläger vid midsommar räknas in. Vi kör även travkvällar i vårt café, samt att vi samlar bybor och löser Melodikrysset tillsammans, samtidigt som vi erbjuder en frukost. Allt går att genomföra tack vare alla samlade krafter som ställer upp. Vi ger även ut ett eget informationsblad varannan vecka där vi lyfter olika artiklar och vad som händer runt vår verksamhet. Roligt för vår butik och byn är att vi fått flera nyinflyttade i Skattungbyn. Dessutom noterar vi att allt fler pensionärer reser runt i Sverige med husbilar. Det skapar också en genomströmning och nya kunder.

Nicklas och Nina utstrålar en trygghet och lugn. De är utmärkta ambassadörer för Skattungbyn och en lanthandel när den fungerar som bäst. Och den närmaste framtiden ser ljus ut.
– Det är så roligt att vi lyckats utveckla oss och göra förändringar hela tiden. Får vi en idé att bygga om så gör vi det, och vi har byggt om flera gånger. Ingenting är omöjligt. Nu går vi och väntar på en ny kylinredning, det känns jättebra, det blir bättre både miljömässigt och estetiskt. Vi får mycket beröm av kunder som besöker oss, vi har en fin butik säger dom, och lite beröm blir vi förstås väldigt glada över.

JOHAN PELLAS