Anrik lanthandel väntar på det stora lyftet
Rörbäcksnäs ligger praktiskt taget på gränsen mellan Sverige och Norge.
Här har det funnits en lanthandel sedan 1930-talet, en livsnerv som bidragit till ett bättre liv för hundratusentals människor i generationer. Nu ska en stor flygplats byggas bara tre kilometer bort.
– Det finns en stor uppsida för Rörbäcksnäs, och vår butik, säger Bill Skogstad, butikschef sedan femton år tillbaka.

Det är något alldeles speciellt med butiker som ligger i gränstrakter, där kunder kommer från olika länder och väderstreck. Lanthandeln har ett upptagningsområde som sträcker sig åtta-tio mil in i vårt västra grannland, och många väljer att åka just till Rörbäcksnäs för att handla varor.
– De norska kunderna är viktiga för oss, 35-40 procent kommer därifrån idag, och det är på väg uppåt. Vi har börjat med radioreklam i Trysil Radio som gett bra effekt. Det har varit en relativt billig marknadsföring som fungerar i Norge. Det som handlas är framför allt mejeriprodukter, sötsaker, godis, tobak, kyckling, sånt som är upp till 50 procent billigare här.

Lanthandeln, 250 kvadratmeter stor, drivs som en ICA-Nära butik.
– Vi har 1 500 artiklar i butiken och det är bra, vi har ett brett och bra sortiment. Det finns flera kräsna kunder som säger att de hittar vad de behöver i butiken, sånt värmer. Vi tror mycket på lokala livsmedelsproducenter och har ett nära samarbete med Karelius & Co i Lima, även med Siljans Chark. Vi är dessutom ombud för Svenska Spel, Apoteket och Systembolaget. Utmaningen är förstås att få de som bor närmast att vara köptrogna och göra sina inköp hos oss. Det är inte alla som förstår sambanden.

Rörbäcksnäs består idag av 160 invånare, där lanthandeln och skolan, upp till tolv års ålder, får anses vara de två viktigaste, bärande fundamenten i samhället.
– Skolan har varit hotad i 40 år, men den har hängt kvar, precis som vår butik. Skulle inte skolan finnas så är det 45-50 kilometer ner till Lima med transporter som gäller.
Bill pratar engagerat, några trofasta kunder från både Sverige och Norge tittar in.
– Den här butiken är så viktig för oss, säger ett äldre par som sedan en tid bosatt sig precis innan den norska gränsen, sex kilometer bort. Det är viktigt att ha en affär i närheten.

Flygplats – ny regional motor
Bill ser både ljusa och mörka moln på himlen, han identifierar utmaningar och problem, men ser också stora möjligheter, för byn, butiken och Rörbäcksnäs.
– Det lokala upptagningsområdet är så viktigt. Vi har en omsättning idag i butiken på cirka 10 miljoner. Men det har gått ner 3,5 miljoner på grund av att vi blivit färre fasta invånare i byn, fastigheterna används som fritidshus istället. Cykelturismen är viktig här, vi är en destination att räkna med på området, mycket tack vare eldsjälar som bidragit till bra verksamhet och paketering. Rent allmänt finns en stor uppsida i upplevelseindustrin, med fiske, vandring, fåglar med mera.

Den stora uppsidan är dock kopplad till det stora, strategiska infrastrukturprojekt som är på väg att skapas bara tre kilometer fågelvägen från Rörbäcksnäs. Det lilla sportflygfältet vid Mobergskjölen håller just nu på att förvandlas till en nationell och internationell flygplats som ska hantera både reguljär och chartertrafik. Flygplatsen ska kunna tillgängliggöra en hel region som marknadsförs som Scandinavium Mountains och omfattar fyra gränskommuner och ett stort antal aktörer och intressenter.
Ännu är det för tidigt att säga hur den nya flygplatsen kommer att påverka lilla Rörbäcksnäs.
– De stora turistströmmarna lär hamna i den andra riktningen, mot Sälenfjällen, Trysil och de andra större kommersiella anläggningarna. Men det finns möjligheter, utveckling som vi hoppas ska spilla över hela Rörbäcksnäs. Än sitter vi lugnt och avvaktar. Men jag vet att man i byn ser möjligheter att sälja nya tomter, ett område har redan styckats av för ändamålet med ambition att sälja 15 tomter. Dessutom har en entreprenör börjat köpa upp fastigheter i närmiljön.  Vi tror även att Rörbäcksnäs kan bli intressant som bostadsort när personal ska anställas vid flygplatsen, säkerhetspersonal, tull med mera. Det hade också varit väldigt bra om det funnits ett eller två hotell i närområdet. Till Sälenfjällen och Hundfjället är det sju kilometer till flygplatsen. Ett hotell här i Rörbäcksnäs hade betytt oerhört mycket för kundunderlaget när det inte finns nån annan närliggande butik som vår. Flygplatsen öppnar för privatflyg i höst, det är förstås spännande

Kartan för Rörbäcksnäs och lanthandeln håller bokstavligt på att ritas om.
– Det är viktigt att ha en vision och tänka positivt kring framtiden. Det kan bli aktuellt med en försäljning av butiken inom en tvåårsperiod. Vi får se, vi tar en dag i sänder. Just nu hoppas jag och mina kollegor på en bra sommar för Rörbäcksnäs och butiken.

JOHAN PELLAS